Fler utredningar läggs på hög hos polisen

2:14 min

Förra året beordrade regeringen polisen och åklagarmyndigheten att jobba mer effektivt. Resultat: fler ärenden har lagts på hög.

I april fanns det 53 356 öppna ärenden hos polisen som var sex månader eller äldre. Det är en ökning med lite över fyra procent på ett år. 

Nu utgör de gamla ärendena 37 procent av alla öppna ärenden. Det här är tvärtemot vad regeringen ville förra året när den gav polisen och åklagarmyndigheten order om att samarbeta bättre och minska på ärendehögarna.

– En delförklaring är att vi har väldigt många grova våldsbrottsutredningar i delar av landet, säger Håkan Wall, enhetschef på nationella operativa avdelningen, NOA, på Polismyndigheten.  

Det är utredningar om vardagsbrott som misshandel och inbrott som får vänta när polisen måste prioritera tunga brottsutredningar. Enligt Håkan Wall är förklaringen också att det saknas utredare.

– Jag skulle se väldigt mycket fram emot att bli ett antal tusen fler utredare. Våra förutsättningar skulle dramatiskt öka då, säger Håkan Wall.

När regeringen gav uppdraget i februari förra året till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten att bli mer effektiva var bakgrunden att allt färre brott klarades upp och att ärendehögarna hos polisen hade ökat under 2016. Om några veckor ska regeringen få slutrapporten. 

Den uppföljning som har gjorts i april visar att de äldre ärendena alltså har blivit fler. När det gäller hur många utredningar som går i mål, till exempel genom att någon åtalas, är förändringarna små. 

Överåklagare Eva Lundström som har ingått i projektets styrgrupp tycker ändå att samarbetet mellan polis och åklagare har blivit bättre. Hon tror att utvecklingen kan vända när polisens omorganisation som gjordes 2015 har satt sig.  

– Man ska ändå komma ihåg att polisen har haft den största omorganisationen någonsin. Åklagarmyndigheten är också omorganiserad. Jag tror ändå att vi håller en hyfsad nivå och att det kommer att bli bättre, säger överåklagare Eva Lundström.