Just nu
  • Restriktionerna förlängs med två veckor

Döms till fängelse för illegal bilskoleverksamhet

1:21 min

Idag kom domen mot den man som stått åtalad misstänkt för att drivit en svart trafikskola i bland annat Karlstad. Han döms till fängelse i ett år och sex månader.

Mannen som idag dömdes är i 55-årsåldern och har stått åtalad misstänkt för att under flera år (2010-2017) bedrivit svart trafikskola i Karlstad, Karlskoga och Åmål.

Värmlands tingsrätt dömer mannen till 1,5 års fängelse för bokföringsbrott 2010-2011 och för grovt bokföringsbrott mellan 2012 och den 6 november 2017.

"Det är genom den framlagda utredningen styrkt att XX bedrivit näringsverksamhet, helt underlåtit att löpande bokföra i verksamheten inträffade affärshändelser och att det varit fråga om ett stort antal elever och betydande inkomster samt därmed ett betydande antal icke utförda bokföringstransaktioner", skriver tingsrätten i domen.

– Det är ett bra domslut. 55-åringen fälldes i princip i enlighet med åtalet, säger åklagaren Eva Grandestedt till P4 Värmland.

Tingsrätten beslutar också om ett näringsförbud om fem år.

– Det är delade känslor. Vi yrkade ju på frikännande och åklagaren på 3,5 års fängelse. Vårt mål var ju att få en frikännande dom. Nu ska jag och min klient gå igenom domen och då tar vi ställning till om vi ska överklaga, säger den dömdes försvaradvokat Edip Samuelsson till P4 Värmland.

Fallet är ovanligt och det är första gången illegal trafikskoleverksamhet prövats rättsligt som ekonomisk brottslighet. Utredningen var omfattande och rättegången pågick i mer än fyra månader.