Menskopp bidrar till bättre skolgång för tjejer i Tanzania

3:20 min

En ny studie från Lunds universitet visar att menskoppen kan vara ett steg mot en bättre skolgång och ett friare och mer jämlikt liv.

Många tjejer i Tanzania undviker att gå i skolan under sin menstruation på grund av att det är tabubelagt. De får inte prata om mens eller visa blod. Och under mensen använder de ibland samma binda i flera dagar – vilket ofta leder till infektioner i underlivet.

Bindor kostar i regel fyra till sex kronor paketet – och det är samma summa som en människa tjänar per dag.

– Bindor finns oftast inte tillgängliga på landsbygden. De finns bara i städer och de är väldigt dyra. De kostar i regel fyra till sex kronor paketet – och det är samma summa som en människa tjänar per dag, så det har de inte råd att köpa, säger Sara Gabrielsson, forskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies som länge studerat frågor om sanitet i landet.

I studien fick 30 tjejer prova a ntingen engångsbinda, tvättbar binda eller menskopp. Och det visade sig att menskoppen var det skydd som upplevdes mest positivt. 

Menskoppen ökade tjejernas självförtroende något enormt. De kände sig fria.

– Alla mensskydd är inte bra alternativ. Framförallt inte i länder där man inte har någon sophantering. Menskoppen ökade tjejernas självförtroende något enormt. De kände sig fria, mobila och privata – för andra ser ju inte menskoppen när de använder den. Det var största vinningen skulle jag säga, berättar Sara Gabrielsson.