Cottarelli får uppdrag att bilda regering i Italien

1:49 min

En tillfällig regering ska bildas i Italien, av tidigare IMF-chefen Carlo Cottarelli. Detta efter att president Mattarella igår underkände den föreslagne finansministern, varpå hela den tillträdande regeringen föll.

En teknokrat- eller övergångsregering ser ut att vara planen i Italien, och Carlo Cottarelli, som har arbetat både på Italiens centralbank och Internationella Valutafonden IMF, har fått i uppgift att bilda den.

Samtidigt vill valets två stora vinnare Femstjärnerörelsen och Lega ställa presidenten inför riksrätt och häva beslutet om en teknokratregering.

– Det har blivit en väldigt infekterad situation som inneburit en slags förtroendekris i det italienska systemet. Det är en väldigt hög konfliktnivå, säger Göran von Sydow, statsvetare och ställföreträdande direktör vid Sieps.

Cottarelli har sagt att den tekniska regeringen skulle kunna sitta tills ett nyval sker början av 2019, men det är tveksamt om så blir fallet då den ministerlista han nu ska komma med kan fällas av de kritiska Femstjärnerörelsen och Lega.

– Men det finns de som tror att även de här partierna kan vara intresserade av ett nyval, för i alla fall enligt opinionen så ser de ut att kunna gå framåt, allra särskilt Lega, säger Göran von Sydow.

Beskedet om en teknisk regering kom under måndagen, efter att landets tilltänkte premiärminister Giuseppe Conte dagen innan meddelade att han ger upp alla försök att bilda en ny regering.