"Brun flicka drömmer" låter läsaren skapa helheten

6:29 min

Amerikanska författaren Jaqueline Woodson tar på måndagskvällen emot ALMA-priset. Men hur är hennes böcker? Anna Tullberg har läst "Brun flicka drömmer".

Woodson har gett ut trettiotalet böcker, såväl romaner som lyrik och bilderböcker. Ofta handlar det om flickor, om segregation och social utsatthet. Av dessa böcker finns än så länge bara en översatt till svenska, "Brun flicka drömmer" i översättning av Athena Farrokhzad och utkommen lagom till Woodsons Sverigebesök. "Brun flicka drömmer" är Jaqueline Woodsons memoarer från barndomen, en flerfaldigt prisbelönad bok som kom ut i USA 2014.

– Det är poesi om en barndom och uppväxt i den amerikanska södern och i Brooklyn, bakom hårda svarta pärmar med slingrande kastanjeblad i guld på omslaget. Det är en text utan en kronologisk ordning, säger Anna Tullberg.

Under sitt Sverigebesök gästade Woodson P1 Kultur och berättade att det inte funkade att skriva om sin barndom rent kronologiskt från a till ö, eftersom det är inte så minnena kommer till oss. 

Det börjar med att hon föds och när boken avslutas är hon runt 14 år. Vissa minnen och historier spänner över flera luftiga sidor, andra är som haikudikter. Parallellt med hennes personliga historia pågår den amerikanska historien för fullt. Det är medborgarrättsrörelsens frammarsch och det påverkar också hennes uppväxt.

– Det är politiskt, men framförallt personligt. Det är genom en liten flickas ögon vi får se de här händelserna. Woodson har en förmåga att ställa in skärpan på precis rätt detaljer.

Den boken handlar också om att komma till insikt om att man ska bli författare. Det tar ett tag för henne att förstå att det är just det hon ska bli.

– Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Att samla de här minnen som fläckar och göra poesi av dem funderar jättebra. Det blir fläckvis, men också en helhet som jag skapar själv, säger Anna Tullberg.