Vill se hårdare straff i jaktbrottshärvan

1:51 min

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i den omfattande jaktbrottshärvan i Norrbotten där tingsrätten bland annat dömde tre män till fängelse.

Både åklagarsidan och de fem dömda männen har överklagat domarna i det som kallats det hittills största jaktbrottsmålet i Sverige. Kammaråklagare Åse Schoultz hoppas nu på betydligt högre fängelsestraff.

– Det är för lågt det de fälldes för. Det finns ju två tidigare domar. En beträffande järv prövad av hovrätten övre Norrland och en beträffande varg i hovrätten nedre Norrland där straffet blev två års fängelse.

För huvudmannen som av tingsrätten fick fängelse i ett år och fyra månader för bland annat medhjälp till grovt jaktbrott har åklagaren yrkat på fem års fängelse. Och hon hoppas nu att hovrätten dömer honom även för sex fall av grova jaktbrott vilket tingsrätten inte gick med på.

Det handlar om fyra björnar, tre lodjur och en järv som dödats illegalt enligt åklagaren som förlitar sig på bevisning i form av avlyssnade telefonsamtal och bilder och filmklipp i mobiltelefoner där det som ser ut att vara döda, fångade, stressade och även plågade rovdjur syns.

Inför hovrättsförhandlingarna har åklagaren preciserat vissa gärningsbeskrivningar med förhoppningen att bara spårandet och förföljandet av rovdjuren ska styrka att det handlar om grova jaktbrott.

För det har till exempel inte hittats några döda djur förutom ett björnhuvud som rör en av männen som dömdes till villkorlig dom för jakthäleri. Och huvudmannens advokat Jonas Westerlund menar att målet har stora luckor.

– Som jag ser det finns det ingen bevisning för att min klient dödat några djur. Som jag ser det finns ingenting.