Oljerapport förvånar i Norge

2:12 min

Ekonomer i Norge uttrycker viss besvikelse över en ny rapport om farten i landets oljenäring. Det går uppåt, men inte så snabbt som många hade hoppats.

Oljepriset har stigit med över 40 procent det senaste året, och i Norge gör oljebolagen åter miljardvinster efter några tuffa år sedan 2014.

Det väckte därför både förvåning och viss besvikelse bland en rad ekonomer när statistikbyrån SSB på måndagen skruvade ner förväntningarna på investeringstakten i norsk olje- och gasnäring. SSB räknar nu med investeringar på 156,5 miljarder norska kronor i år, vilket är nästan fyra miljarder mindre än vid den förra prognosen.

– Det var en liten besvikelse över siffrorna, säger Erica Blomgren, chefstrateg på banken SEB i Norge, till Ekot.

Samtidigt ska man inte överdriva det negativa i rapporten. Vi vet att investeringarna är på väg uppåt, efter att nu vi har haft fyra år med fallande investeringstakt.

I nominella tal ligger investeringstakten i Norges oljenäring nu mer än 30 procent under toppåret 2014. Men aktiviteten i branschen har inte minskat alls så mycket, eftersom oljekrisen har tvingat underleverantörer att kraftigt sänka sina priser på fartygstjänster, metallrör och allt annat som krävs för att hålla igång Norges klart största industri.

Enligt måndagens rapport kommer bolagen att kraftigt öka sina satsningar nästa år på att leta efter nya olje- och gasfält i Norge. Erica Blomgren poängterar också att dagens investeringsrapport inte omfattar utbyggnad av olje- och gasprojekt som inte redan har blivit godkända av norska staten, däribland fas 2 vid jättefältet Johan Sverdrup.

– Nu vet vi att det är flera stora projekt som är på väg att bli godkända, och de kommer lyfta investeringsanslagen för både i år och nästa, säger Erica Blomgren.

Så den totala bilden är ändå att investeringscykeln är kraftigt på väg att vända upp, och att vi ser en positiv investeringsväxt i år. Det här är självklart något som kommer bidra till att lyfta efterfrågan i fastlandsekonomin under de kommande åren, avslutar SEB:s chefstrateg i Norge.