Pressmeddelande 2018-05-29

”Tonje i Glimmerdalen” blir 2018 års Julkalender i Barnradion

Årets julkalender i Barnradion heter Tonje i Glimmerdalen och bygger på en prisbelönt bok av den norska barnboksförfattaren Maria Parr. Parr har kallats för en ”Astrid Lindgren för vår tid” och hennes debut Våffelhjärtat har tidigare sänts i Barnradion. Tonje i Glimmerdalen handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar, efter försoning, efter svar på frågor om livet. Och efter julen så klart! Premiär 1 december 2018 i Barnradion och i appen Sveriges Radio Play.

I berättelsens centrum står 10-åriga Tonje, det enda barnet i Glimmerdalen. Pappa julpyntar och tar hand om Tonje medan mamma är på Grönland och forskar. I Glimmerdalen finns det fjäll, vatten, en älv och massor av snö och över alltsammans vakar det uråldriga berget Sïlpevaerie. Det här är Tonjes dal. Hon känner den lika bra som sin egen ficka och nästan alla som bor här är hennes vänner. Tills en dag då allting förändras. Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet…

Årets julkalender i Barnradion är baserad på boken Tonje och det hemliga brevet. I Norge har den vunnit både Bragepriset och Kritikerprisen för bästa barn- och ungdomsbok. Boken har även fått pris för bästa barnbok i Tyskland.

– Jag är verkligen stolt och tycker att det är otroligt roligt att min bok ska bli julkalender i Barnradion. Jag vet inte riktigt varför så många har fastnat för min bok – jag vet bara att historien om Gunnvald och hans hemlighet kändes viktig att skriva. Och att meningen "Det är aldrig barnens fel" är den viktigaste i hela boken, säger Maria Parr.

För manus och radiobearbetning står Janne Vierth och Daniel Karlsson. Illustrationerna är gjorda av Augustprisbelönade Katarina Strömgård. Regissörer är Mirja Burlin och Mats Kjelbye.

Tonje i Glimmerdalen har premiär den 1 december i Barnradion och i appen Sveriges Radio Play. Läs mer om 2018 års julkalender i Barnradion: sverigesradio.se/tonjeiglimmerdalen 

Mer information om innehåll och skådespelare kommer under hösten.

Maria Parr, författare
Född 1981, kommer från Fiskå i Norge. Kritikerhyllningarna och priserna har haglat över henne sedan debuten Våffelhjärtat, som blev nominerad till Bragepriset och vann Nynorska barnlitteraturpriset (Våffelhjärtat finns att lyssna på som podd här: sverigesradio.se/vaffelhjartatibarnradion)
Tonje och det hemliga brevet tilldelades Bragepriset och Kritikerprisen i Norge, och sedan även veckotidningen Die Zeits prestigefulla litteraturpris.

Pressbilder
Illustration
2018 års julkalender i Barnradion: Tonje i Glimmerdalen. Illustration: Katarina Strömgård.

Maria Parr
Norsk författare. Foto: Anne Brun.

För mer information, vänligen kontakta:
Camilla Blomqvist, producent Sveriges Radio Drama/Luleå
Camilla.blomqvist@sverigesradio.se 
0920 27 53 54

Linda Belanner, exekutiv producent Barnradion
linda.belanner@sverigesradio.se
0709 816862

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig Barnradion
maria.lekteus@sverigesradio.se 
073 712 32 21