Jåhkåmåhke/ Jokkmokk

Nästan 100 personer har sökt till Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk

2:09 min

Över 90 personer har sökt till Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Skolans rektor har märkt av ett högre söktryck till skolan de sista åren.

Britt-Inger Tuorda är rektor på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk och hon är stolt över det ökande antalet sökande till skolans utbildningar. 

- Det är jätteroligt, lite mer än 90 personer har sökt idag. Men ännu är det möjligt att söka till mathantverk, trä och horn och språkutbildningarna, säger rektorn Britt-Inger Tuorda. 

Under 2017 hade skolan omkring 150 studerande, de både i helårsstudier och i kortare kurser. Skolan har under senaste året gjort om samiska utbildningen eftersom det kommit önskemål om det. 

- Nu kör vi kortare kurser, intensivare. Så under några veckor är samiska utbildningen koncentrerad. Den är gjort så att det båda är för nybörjare och en mer avancerad för redan samisktalande, säger Britt-Inger Tuorda. 

Ännu är det inte klart hur många som börjar på skolan till höstens skolstart. Inte heller hur många som kommer in på den populäraste linjen i mjukslöjd. 

- Jag vet inte varför den är populär, kanske handlar det om det gamla att det är mer kvinnor som slöjdar, bereder skinn och gör sånt. Men vi har också haft tjejer som går trä och horn och killar som går mjukslöjd, säger rektorn Britt-Inger Tuorda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio