Karin Vannar: Andelen kvinnor i samebyarnas styrelser är alldeles för låg

1:49 min

Bara var femte plats i Sveriges 51 samebyars styrelser innehas av kvinnor. Det kommer fram i en ny kartläggning som Sameradion & SVT Sápmi har gjort. - Katastrofalt, säger Karin Vannar, vice ordförande för Renägarförbundet.

Karin Vannar är vice ordförande för Renägarförbundet och säger att det inte är en acceptabel siffra. 

- Det är inte bra på långa vägar, 20 procent. Det är så att det är katastrofalt, säger Karin Vannar. 

Kartläggningen av Sveriges alla samebyar visar att det bara är var femte plats i samebyarna styrelser som innehas av kvinnor. Det motsvarar 20 procent och av 51 samebyar är det bara tre samebyar som har kvinnor som ordförande. Ändå är det en ökning på fyra procent sedan 2016 av kvinnliga representanter i styrelserna. 

- Det är vi som är inne i dessa organisationer som har ett stort arbete att utföra. För när det är så här dåligt är det skrämmande, säger Karin Vannar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio