Malmö

Ingen vanlig måndag efter nedbrunnen förskola

3:41 min

Ett 80-tal barn har i dag inte kunnat gå till Fosiedals förskola som brandhärjades i helgen. Vissa fick vara på närliggande Holmaskolan, en lösning som förskolechefen är nöjd med.

Personal, föräldrar och barnen chockades av helgens brand som totalförstörde delar av Fosiedals förskola i Malmö.

– Det gjorde ont att se det här för vi var med och startade förskolan i januari 2017, säger Dalia Razeq som begav sig till förskolan när den brann natten mot söndagen.

Måndagen är första förskoledagen för barnen sedan branden. Ingenting är sig likt men man har löst så att barnen har haft någonstans att ta vägen. Vissa av barnen kunde vara på närliggande Holmaskolan.

– Jag skulle vilja säga att vi har löst detta på ett fantastiskt sätt. Våra medarbetare har varit väldigt behjälpliga. De har sett möjligheter i dessa lokaler och gjort fantastiska miljöer till våra barn, säger Caisa Olofsson, förskolechef.

Endast 7 av 21 barn har varit på plats på måndagen. Det har funnits sex pedagoger - dubbelt manskap - som kunnat prata med barnen om det som hänt.

Det finns ingen plan mer än närmaste veckorna för hur framtiden kommer se ut för förskolan. Barnen ska vara i närliggande lokaler på Snödroppens förskola och Holmaskolan. Den del av Fosiedals förskola som blev rökskadad är tänkt att tas i bruk i veckan. Sedan kommer sommaruppehållet och hösten är ett tomt blad. 

En polisutredning pågår gällande branden.