Östergötland

Flera bränder i länet – Räddningstjänsten varnar

2:05 min

Det har brunnit på flera platser i länet under måndagseftermiddagen och kvällen. Räddningstjänsten avråder från all form av grillning i parker och skogsområden.

Vid 15-tiden började det brinna i terrängen på Smedbygget utanför Norrköping och elden spred sig över ett område på 1750 kvadratmeter. Först vid 18-tiden var elden släckt.

Vid 18:45 fick Räddningstjänsten larm om två bränder i Motala – den ena i en villaträdgård på Dysättersgatan, där en häck tagit eld, och den andra vid en allmän grillplats norr om Bråstorpsskolan, där ett glödande vedträ hamnat i gräset utanför grillplatsen.

Elden vid skolan släcktes av butikspersonal från Ica Maxi som sprang ut med vattenfyllda hinkar.

Trots eldningsförbudet är det tillåtet att elda i iordningsställda grillplatser av betong. Men Ulf Kron, inre befäl vid Räddningstjänsten, tycker inte att man ska elda i dem heller, eftersom det är extremt torrt i markerna.

Vid Himmelstalundsbadets allé i Norrköping började det brinna i ett träd vid 20-tiden, en brand som Räddningstjänsten snabbt kunde släcka, och klockan 20:40 brann det i en container med trädgårdsavfall på Stugvägen i Norrköping, men den branden släckte de boende själva.