"Yngre traffickingoffer över Medelhavet"

2:08 min

Många afrikanska kvinnor som kommer till Italien över Medelhavet är utsatta för människohandel, och enligt advokaten Raissa Silvi Marchini blir de allt yngre.

– De blir allt yngre. Åldern sjunker, säger advokaten Raissa Silvi Marchini, som arbetat med att försvara flickornas ställning i Italien i flera år.

– Tidigare var de flesta myndiga, men nu kommer flickor som bara är fjorton – femton år gamla, fortsätter hon.

Många är från Nigeria, men alltfler kommer också från Elfenbenskusten, Mali och Gambia. Människohandlarna söker upp deras familjer och lovar att dottern ska få jobb som till exempel hårfrisörska i Italien, men redan på väg genom Libyen tvingas flickorna att börja betala av på resan, det vill säga de måste sälja sex.

Alternativen för dessa tonårsflickor är tre: att dödas, att prostituera sig eller att bli en enskild människosmugglares personliga sexslav. Några andra alternativ finns inte för dem.

Flickorna började kanske resan mot Europa av ekonomiska skäl, men hamnar snart i behov av att få skydd. De misshandlas och för att ytterligare sätta press på dem hotas deras familjer hemmavid.

– Även pojkar blir utsatta för trafficking men snarare för tvångsarbeten, säger advokaten Raissa Silvi Marchini.

Andra skäl är organdonation. Förra året var 21 miljoner människor utsatta för trafficking runt om i världen och vinsterna för smugglarna beräknas till över tusen miljarder kronor, enligt FN:s arbetsorganisation ILO.

Tre av fyra av offren är kvinnor.