Striderna trappas upp igen i ett krigstrött Ukraina

2:14 min

I östra Ukraina har striderna åter trappats upp med fler döda och skadade mot tidigare. Men i Kiev är det få som reagerar längre på upptrappningar i det fyra år långa kriget.

– Inte ens för Ukraina åker jag, det är inte min sak. Jag vill inte dö för politikers beslut och särskilt inte för de makthavare vi har här, säger 19 årige Vadim, som arbetar och utbildar sig till tandtekniker. Han står vid Europaplatsen med utsikt över Självständighetstorget där allt började för drygt fyra år sedan.

Vadim och han kompis Bogdan är överens, de ska inte till fronten, de anser att landets makthavare är korrupta och sin egen framtid ser de snarare utomlands än i Ukraina.

I Kiev firas fortfarande sedan Real Madrid vann Europatiteln i Kiev, många tillresta fans dröjer sig kvar och i söndags var det Kievdagen som ytterligare dragplåster.

Majdan – torget som blev känt i världen under den så kallade Värdighetsrevolutionen går inte att känna igen för den som bara var här de där månaderna för fyra år sedan. Nya fontäner med musik och färg lockar många att ta selfies och bara sitta och njuta i sommarvärmen.

Att det samtidigt pågår ett krig i öster där striderna igen trappats upp med fler dödsoffer och skadade verkar få tänka på. Tre soldater dödades i helgen och vid demarkationslinjen nära Horlivka dödades en 15-årig flicka utanför sina morföräldrars hus i Zalisnje när en artilleri-raket slog ned vid utedasset.

– Alla vill att det ska sluta snabbt, säger postkassörskan Veronika. Men hon tror inte att makthavarna vill att kriget tar slut, de tjänar på kriget, hävdar hon och hennes kompis Oksana nickar bifall.

För dem är det skamligt att så många dödas och framförallt skadas för livet i kriget.