Efter månader av tystnad – närradion i Uppsala återuppstår

2:56 min

Vid årsskiftet släcktes sändningarna på 98,9. För gott trodde de flesta. Men nu är den tillbaka efter att en kommersiell radiostation från Umeå såg potential i närradion.

Efter att ha varit en del av Uppsalas medielandskap i 30 år stängdes närradiofrekvensen 98,9 ner i slutet av förra året. 

Skälet var att den största föreningen på frekvensen, Studentradion i Uppsala, drog sig ur, vilket skulle ha lagt en allt för stor betalningsbörda på resten av sändarna om de fortsatt. 

För Studentradions del handlade beslutet om att lyssnarna flyttat till digitala kanaler och att kostnaderna för fm-sändningar var för höga. 

Men på den sistnämnda punkten gör Robert Beltrami Jacobsson en helt annat bedömning. 

Han driver en kommersiell radiostation som heter Pop och rock. Den finns i Umeå, några andra orter i Norrland och sedan i början av maj i Uppsala.

– Det är stort steg. Vi har knappt förstått det själva. Men, hellre våga spänna bågen och lyssna till den sträng som brast än att inte våga spänna bågen, säger Robert Beltrami Jacobsson.

Närradion infördes för att föreningslivet skulle få eterutrymme. Hur ser du på att ni som kommersiell kanal tagit över?

– Jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning. Jag ser det här som en chans att vara mer lokal än de andra reklamfinansierade radiostationerna är.

Ni sänder från Umeå, hur lokala kommer ni vara?

– Vi ska komma och hälsa på er och ha några direktsändningar från Uppsala. Och sedan hoppas vi få tag i nån som vill göra ett inslag därifrån. Det vore väldigt trevligt, säger Robert Beltrami Jacobsson.