Skåne

Efter tågkaoset – Alliansen i Skåne vill ha kriskommission

2:54 min

Alliansföreträdare från samtliga 33 kommuner i Skåne har nu skickat ett brev till infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) efter tågproblemen.

– Det här är ett problem som skåningarna har levt med ganska länge som de senaste veckorna har eskalerat till nivåer som gör att det här inte är acceptabelt längre, säger Torkild Strandberg (L), en av de som skrivit under uppropet. 

Alliansen i Skåne uppmanar nu regeringen att akut tillsätta en kriskommission för infrastrukturen i Sverige.

– Det är uppenbart att varken ledningen i Region Skåne eller regeringen har format att vidta de åtgärder som för att komma åt den här problematiken och då kanske man behöver agera på ett annat sätt. 

Alliansen i Skåne vill också att regeringen ska göra en regeländring som gör det möjligt att tidigare börja med järnvägsunderhåll och nyinvesteringar med hjälp av förskottering av medel, alltså med lån från kommuner och landsting till exempel.

– Om det är så att Trafikverket inte har förmågan eller kapaciteten att göra något åt problematiken så är vi beredda att förskottera de pengar från Region Skåne som behövs så kan Trafikverket betala när det är dags, det viktigaste nu är att man åtgärdar problemet.