Kulturhuset flyttar till kyrka och museum

2:57 min

Under tiden Kulturhuset Stadsteatern renoveras kommer verksamheten spridas på ut kulturinstitutioner i huvudstaden. Den största utmaningen har varit att hitta plats för den omfattande teaterverksamheten säger VD Sture Carlsson.

En av platserna där teater kommer spelas under renoveringen är på Dansens hus, där räknar man med en uppsättning per termin.

-Vår teaterverksamhet kommer kanske att minska till hälften under tiden för renoveringen.Det är helt enkelt inte praktiskt möjligt att spela så mycket som vi gör i det nuvarande huset, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Kommer det påverka arbetstillfällen?

-Ja det kommer att påverkas. Det är många visstidsanställda vars kontrakt går ut till årsskiftet. Totalt sett blir det färre anställda i någon form än under den här stängningsperioden än det har varit när vi har full aktivitet vid Sergels torg, säger Sture Carlsson.

Kulturhuset Stadsteatern har haft visst sjå med att hitta ersättningslokaler för Peter Celsings kulturhus som under 18 månader ska genomgå en välbehövlig renovering. Allt som allt är det cirka 33 000 kvadratmeter som ska ersättas.

Under en presskonferens presenterade vd Sture Carlsson tillsammans med finansborgarrådet Karin Wanngård (S) ett antal nya lösningar på lokalproblemet, många av dem i form av samarbeten med andra institutioner. Dansens hus, Årsta Folkets hus, Folkoperan, Teater Giljotin och Nationalmuseum är några av dem som kommer att hysa delar av verksamheten under 2019-2020.

Men Kulturhuset Stadsteatern kommer inte helt att försvinna från Sergels Torg i centrala Stockholm. Den runda fastighet på torget som kallas för "Under fontänen" förvandlas till ett minikulturhus med besökscentrum, soppteater och bibliotek under renoveringsperioden. Studion och Plattan kommer också att hålla öppet för olika verksamheter.

En av de mer oväntade ersättningslokalerna är den gamla St Paulskyrkan där Stockholms stadsmission huserar. Där ska det framför allt visas scenkonst.

Kulturhuset Stadsteatern invigdes 1971 och 1974 och det är de tekniska installationerna i lokalerna som nu måste fräschas upp. Alla ledningar och rör för el, vvs, värme, kyla och ventilation byts ut, brandsäkerheten förbättras och lokalerna saneras från miljöfarliga ämnen.

När lokalerna är färdiga för återinvigning hösten 2020 sammanfaller det med att Stockholms stadsteater fyller 60 år. Vad som kommer att visas under perioden 2019-2020 avslöjas först i höst.