Belgien: Dådet utreds som terror

2:37 min

Två kvinnliga poliser och en förbipasserande har dödats i Liège i östra Belgien. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av polis och pekas ut som en nyutsläppt fånge. Terroråklagare utreder fallet.

Mannen stoppades för en rutinkontroll utanför ett kafé i Liège vid 10-tiden i förmiddags. Av okänd anledning gick han till attack med kniv mot de bägge poliserna och tog sedan ett av deras tjänstevapen för att döda en förbipasserande 22-årig man, enligt den federala åklagaren. 

Han ska sedan ha tagit en kvinna som gisslan och gått in i entrén till en skola alldeles intill. Där sköts han ihjäl av tillkallad polis. Ytterligare två poliser skadades i insatsen.

– Brottet rubriceras som misstänkt terroristbrott. Men exakt vilken del i utredningen som gör att åklagaren och polisen gör den bedömningen vill man ännu inte ange, säger Jan Andersson, Ekots korrespondent i Belgien. 

Rädslan och beredskapen för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Enligt tidningen La Libre finns uppgifter om att gärningsmannen i Liège ska ha ropat "Allahu akbar" — Gud är större — strax innan han dödades.

Belgiska tv-kanaler och tidningar har identifierat mannen som en man i dryga 30-årsåldern från Rochefort i södra Belgien, som varit på permission från fängelset sedan i går. Mannen ska länge ha varit känd av polisen, men inte för radikalism, även om han tros ha radikaliserats i fängelset.

Mannen har bland annat varit dömd för narkotikahandel, betecknas som "ytterst våldsam" och "instabil" och misstänks enligt tv-kanalen RTBF även för ett brott i en grannprovins i natt. Vilket brott det rör sig om uppges dock inte av RTBF.

Kvinnan som togs som gisslan var en städerska på skolan och uppges ha klarat sig oskadd.

"Eleverna är i säkerhet och ingen skadades. Individen har neutraliserats", skriver Hervé Jamar, guvernör i provinsen Liège på Twitter.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon skriver i sin tur att den nationella kriscentralen, IBZ, följer utvecklingen.

"Våra tankar är med offren för denna fruktansvärda akt. Vi håller på att utreda exakt vad som inträffat", skriver Jambon på Twitter.

Såväl premiärminister Charles Michel som belgarnas kung Philippe är på väg till Liège för att bekanta sig med situationen på plats.