Svält hotar i Sydsudan

1:36 min

Så kommer det nya larm om situationen i Sydsudan: Miljoner människor riskerar att drabbas av svält om inget görs.

Larmet om situationen i Sydsudan kommer från biståndsorganisationen Oxfam, och bygger på en ny rapport från Famine Early Warning Network, som kartlagt tillgången på mat i det krigshärjade landet.

I stora delar av Sydsudan råder redan fas 4 på en femgradig skala: nödläge. Men i vissa områden i östra Sydsudan lever redan var femte hushåll i fas 5: alltså svält, och enligt Oxfam finns rapporter om hur människor tvingats äta gräs för att överleva, vilket gjort dem sjuka.

Och nu varnar Oxfam för att om inte internationella hjälpinsatser ökar i omfattning och tillåts nå de drabbade områdena kommer snart ytterligare miljoner människor hamna i svält.

Flera år av inbördeskrig och lokala konflikter har raderat människors marginaler, boskapshjordarna har krympt och tidigare skördar har förstörts. Årets skörd väntas först i slutet av sommaren, och innan dess kommer maten i många områden att vara helt slut eller för dyr för att köpa för vanliga människor.

Sydsudan har plågats av ett oresonligt och våldsamt inbördeskrig sedan 2013, när trupper lojala med president Salva Kiir drabbade samman med trupper lojala med dåvarande vicepresidenten Riek Machar.

Och så sent som i förra veckan strandade ännu ett försök av den regionala samarbetsorganisationen IGAD att få slut på kriget.