BOSTADSMARKNADEN

Nya amorteringskravet delar partierna inför valet

4:05 min

Åsikterna om det hårdare amorteringskravet som infördes i mars går isär hos partierna. Bara S och MP försvarar det fullt ut. Medan SD, L och KD lovar att ta bort det vid en valvinst.

I mars infördes ett nytt amorteringskrav som innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger din inkomst för att köpa en bostad ska du amortera, alltså betala av, minst 1-3 procent av lånet varje år.

Men det är oklart vad som händer med det nya amorteringskravet efter valet. När P4 Stockholm pratar med alla riksdagspartier visar det sig att flera partier börjat vackla. 

Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter ha regeringsmakten blir det hårdare amorteringskravet troligtvis kvar.

– I Sverige ska vi ha en sund kreditgivning. Det innebär att banker bara ska låna ut pengar till den som kan betala räntor och den som kan betala tillbaka sina lån, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i riksdagens finansutskott.

– Hushållens skuldsättning är ju någonting som internationella bedömare ser som en av de största riskerna mot svensk ekonomi och då behöver vi använda de verktyg som finns för att minska riskerna, säger Janine Alm Ericson (MP), ekonomiskpolitisk talesperson i Miljöpartiet. 

Bland riksdagspartierna säger Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de vill ta bort det hårdare amorteringskravet.

– Vi var beredda på att införa det första, ursprungliga amorteringskravet, för att vi såg behov av det, men sedan så snabbt inpå så inför man ett skärpt och det var vi kritiska emot eftersom man inte analyserat effekten, säger Oscar Sjöstedt (SD).

– Det blir svårare för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden och det gör det också svårare för den som vill sälja en villa och köpa en ny lägenhet. Därför vill Liberalerna riva upp det här, säger Mats Persson (L) ekonomiskpolitisk talesperson.

– Vi behöver andra åtgärder som är mer rättvisa och inte slår mot rörligheten på samma sätt. Det vi också kan göra är att komma åt bankernas mängdrabatt, säger Jakob Forssmed (KD).

Varken Centerpartiet eller Moderaterna tycker att amorteringskravet i sig är fel, men partierna menar att tidpunkten det infördes var dåligt vald.

– Det var redan då ett osäkert läge på bostadsmarknaden och vi var oroliga för att det här skulle göra läget än värre. Och det har vi sett, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.

– Vi tror att det är viktigt att man faktiskt tar ett helhetsgrepp på den svenska bostadskrisen. Amorteringskravet är ju inte grundproblemet, det är en effekt av det stora grundproblemet det vill säga en bostadskris där vi har en stor brist på bostäder, säger Mats Green Moderaternas bostadspolitiska talesperson.

Vänsterpartiet ställde sig bakom det nya kravet. Men helt självklart var det inte, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Ulla Andersson (V), som nu öppnar för att ta bort det:

– Vi hade ju hellre sett att man börjat trappa ner ränteavdragen eftersom ränteavdragen är prisdrivande. Men när det inte finns en majoritet för det så tyckte vi att vi måste på något sätt få ner den höga skuldsättningen, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V). 

Och just ränteavdragen, där den som betalar ränta får dra av på skatten, är något som flera partier vill trappa ned. Bara Moderaterna och Socialdemokraterna är helt emot.