Valet i Väst 2018

Lärarbehörigheten i Munkedal – näst bäst i Väst

2:41 min

Munkedal har näst högst andel behöriga grundskolelärare i Västra Götalands län. Samtidigt är Dals-Eds kommun längst ned på listan i lärarbehörighet. ”Felaktigt”, menar Dals-Eds skolchef.

Åtta av tio grundskolelärare i Munkedal har legitimation och behörighet i minst ett ämne, enligt Lärarförbundet.

Det är en legitimerad lärare mer än den genomsnittliga grundskolan. Liselott Sörensen Ringi, skolchef i Munkedal, berättar hur kommunen gått tillväga: 

– Vi har bland annat en professionell rekrytering. Vi är ute på mässor. Vi har också en medflyttarservice och vi har nu förbättrat förmånen inom förskolan – det här med arbetskläder och pedagogiska måltider som är gratis, säger hon och fortsätter:

– Det handlar inte bara om lön, man ska också skapa förutsättningar så att folk trivs på jobbet.  

Mölndals kommun är den kommun i Västra Götalands län som har högst andel behöriga lärare i grundskolan.

Lägst andel behöriga grundskolelärare i länet har Dals-Eds kommun. Enligt Lärarförbundet är 47 procent behöriga – vilket inte stämmer, enligt Dals-Eds skolchef. 

– Vi har råkat rapportera in all personal som lärarpersonal och då blir ju andelen legitimerade lärare mycket lägre, säger Björn Lindeberg och fortsätter:

– Vi har egentligen en behörighetsgrad på 72,5 procent i grundskolan. Det är strax över genomsnittet. 

Skollagen är tydlig med att det är endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare som får bedriva undervisningen, eller sätta betyg.