Tågkaoset

Eneroth (S): Staten ska ta över järnvägsunderhåll

2:52 min

Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) svarar skånska allianspolitiker att regeringen satsar rekordmycket på järnvägen och att en stor del av järnvägsunderhållet ska återförstatligas.

Den här artikeln har uppdaterats med ett förtydligande om att regeringen vill föra över en del av järnvägsunderhållet till Trafikverket från ett statligt bolag - inte privatägt bolag som det stod innan.

I ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill skånska alliansföreträdare att regeringen tillsätter en akut kriskommission för infrastrukturen - de beskriver läget som kaosartat med en tågtrafik som hämmar tillväxten och som inte bara är opålitlig utan även otrygg.

Anledningen är den senaste tidens många förseningar och tekniska problem i den skånska tågtrafiken.

Men någon kriskommission blir det inte, svarar Eneroth.

– Det gäller att agera istället, här behövs inte fler möten utan det behövs tydliga satsningar på järnvägsunderhåll och stora investeringar i ny järnväg.

Regeringen ska snart presentera en satsning på järnvägen och tågen som är rekordstor, enligt Eneroth.

Regeringen vill också föra över en stor del av järnvägsunderhållet från bolaget Infranord till statliga Trafikverket.

– Vi tänker föra över basunderhållet till Trafikverket och på det sätter tror vi att vi faktiskt kan se de kommande åren tydliga förbättringar, säger Tomas Eneroth.

Han är samtidigt kritisk till hur Trafikverket och trafikbolagen har informerat resenärerna om de många förseningar eller inställda tåg som skånska pendlare drabbats av.

Regeringen kräver ett nytt informationssystem och flaggar för att det underhåll som kommer göras kan ställa till det mer i tågtrafiken i sommar.

– Ibland kan det innebära att man får använda andra transportmedel under tiden man stänger av en sträcka, säger Eneroth.