Segers ilska: ”Vill ni ens att damfotboll ska finnas?”

2:44 min

Internationella fotbollsförbundet Fifa har tredubblat ersättningen till herrklubbar vars spelare finns med i VM – men damerna får fortfarande ingenting vid mästerskap.

– Vill ni ens att damfotboll ska existera?, skriver landslagsstjärnan Caroline Seger i ett inlägg på Instagram.

72 000 kronor per spelare och dag. Det är vad Fifa betalar till klubbarna runt om i världen som släpper i väg sina herrspelare till det stundande VM-slutspelet i Ryssland.

Samtidigt får klubbar med damfotbollsverksamhet ingenting i ersättning när deras kvinnliga spelare tas ut till mästerskap.

Något som har fått Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger att reagera.

– Det finns så många saker jag skulle vilja säga, så många saker jag skulle vilja ändra, men jag är en kvinnlig fotbollsspelare, så jag menar, vad kan jag göra?, skriver hon i ett inlägg på Instagram och fortsätter:

– Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla ansvariga: Vill ni ens att damfotboll ska existera? För med några av era beslut så undrar jag verkligen. 

Den europeiska klubborganisationen ECA jobbar just nu för att få till en förändring.
– Vi kommer i nästa vecka att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa, för vi ser att det behöver införas på damsidan, säger organisationens vice ordförande Linda Wijkström enligt TT.

Enligt Wijkström förklarar Fifa och Uefa att skillnaden beror på att många damligor inte är professionella fullt ut.