EU satsar miljarder på Niger – vill stoppa flyktingar

2:03 min

EU satsar över 10 miljarder kronor på Niger fram till år 2020 för att försöka att redan där stoppa afrikanska flyktingar och migranter, så att de inte ska ta sig vidare till Libyen och båtarna över Medelhavet.

EU har flyttat ut sin södra, yttre gräns till Niger i Sahara. Så formulerar vissa det som nu sker. EU satsar miljardbelopp på ökenlandet, eftersom 90 procent av alla flyktingar och migranter, som kommer till Europa från Afrika passerar Niger och EU försöker korka igen den flaskhalsen.

Niger hör nu till EU:s prioriterade biståndsländer. Pengarna går till olika utvecklingsprojekt, för att till exempel säkra mat och vatten, men också till militär och utrustning för att stoppa lastbilar med människor. Att stoppa migrationen är ett huvudmål men också att bekämpa terrorister i området.

Niger är ett av världens allra fattigaste länder med låg utbildningsnivå. Många har livnärt sig på att smuggla människor från staden Agadez, hubben mitt i landet, norrut till Libyen, men för tre år sen såg EU till att landet införde en lag som förbjöd utlänningar att röra sig norr om staden Agadez och många tillslag har gjorts sen dess mot lokala smugglare, som blivit fråntagna sina bilar och satta i fängelse.

Borgmästaren i Agadez säger i en lång undersökande artikel till specialtidningen Refugees Deeply att EU har gjort Niger till ett laboratorium för sin migrationspolitik.

Med det menar han att EU testar om det går att svänga om ekonomin från människosmuggling till andra, nya näringsgrenar. I nättidningens artikel beklagar sig flera lokala personer över att de nu är utan försörjning och ännu inte ser till några EU-pengar.