"Sätter ytterligare press på arbetsgivare"

2:49 min

Socialdemokraterna ska gå till val på att avskaffa allmän visstidsanställning. Och sätter med det ytterligare press på arbetsgivare, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven (S) presenterade planen vid en pressträff i dag.

– Det är en handlingsplan för ordning och reda och trygghet på arbetsmarknaden och den är ganska omfattande, säger Ylva Johansson.

Det har varit en strid i tio år, sedan den borgerliga alliansregeringen införde det här 2007, och inte minst fackföreningsrörelsen TCO har drivit detta, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Allmän visstid är en tidsbegränsad anställningsform som man kan ha under max två år under en femårsperiod, och som kan användas utan att arbetsgivaren behöver ange ett särskilt skäl för tidsbegränsningen, till skillnad från ett vikariat.

– Det handlar om att arbetsgivare har använt det här tillsammans med andra tillfälliga anställningsformer för att stapla olika tillfälliga anställningsformer på varandra, och då har man i princip inte behövt tillsvidareanställa.

– Kritikerna kommer att säga att det blir svårare för folk att komma i jobb därför att arbetsgivare kommer att tveka att anställa folk när de inte har den här arbetstidsformen.

– Förespråkarna kommer att säga att det blir svårare att utnyttja arbetstagare i all evighet på tillfälliga anställningar, utan att det blir en drivkraft från arbetsgivare att anställa folk.

Enligt Tomas Ramberg är det inte förvånande att socialdemokraterna vill gå vidare och ta bort allmän visstid nu.

– Det kommer att bli en politisk debatt, och den debatten vill Socialdemokraterna gärna ha. Det är en fråga som är rolig för dem att diskutera.