Bussolyckan i Härjedalen

Chauffören åtalas för bussolyckan i Härjedalen

1:05 min

Busschauffören åtalas för den svåra olyckan utanför Sveg där tre ungdomar omkom och många skadades.

Den busschaufför som körde 58 passagerare när en olycka inträffade utanför Sveg 2 april 2017 åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det meddelade kammaråklagare Mikael Bäckström på onsdagsmorgonen.

Orsaken till olyckan beror inte på vägens beskaffenhet eller standard, vädret eller att det varit något tekniskt fel på bussen, enligt pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten. Polisens utredning visar att olyckan beror på ett felaktigt manövrerande från chauffören som medfört att han oavsiktligt kört av vägen.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström som är förundersökningsledare.

Busschauffören, som är en 63-årig man, nekar till anklagelserna.

Det finns ingen misstanke om att busschauffören brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Bussbolaget som är chaufförens arbetsgivare, har planerat resan så att den ska rymmas inom ramen för vad lagstiftningen anger om kör- och vilotid samt arbetstid. Även om marginalerna varit små så ryms planeringen av den aktuella körningen inom vad reglerna anger. Bussbolaget har alltså följt vad lagstiftningen anger, skriver Åklagarmyndigheten.

Det finns ingen misstanke om att det funnits något fel på bussen som orsakat olyckan.

Tre personer omkom, fem skadades kritiskt, svårt eller allvarligt, nio fick moderata skador och 24 ådrog sig lindriga skador i olyckan på E45 vid Siksjön söder om Sveg. Åtalet omfattar 36 skadade passagerare, enligt pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten.

P4 Jämtland söker busschaufförens försvarsadvokat för en kommentar.