Serien "Roseanne" läggs ned efter rasistiskt twittrande

2:10 min

En av USA:s mest populära tv-serier "Roseanne" läggs ned sedan huvudpersonen Roseanne Barr återigen twittrat rasistiskt. Hennes jämförelse mellan en av president Obamas rådgivare och en apa blev droppen för kanalen ABC och ägarföretaget Walt Disney and C/O.

När Roseanne Barr och hennes fiktiva familj i komediserien gjorde come back i de amerikanska tv-rutorna efter ett uppehåll på mer än 20 år var succén ett faktum. Över 18 miljoner tittare såg det första avsnittet; och president Donald Trump ringde personligen upp Roseanne Barr för att gratulera till framgången.

Serien verkade träffa rakt i hjärtat hos en grupp amerikaner som känt sig bortglömda på senare år – vit lägre medelklass. Roseanne Barr som spelar huvudpersonen med samma förnamn är själv uttalad Trump-supporter – liksom sin rollfigur. Men Barr har också gång på gång fått kritik för sitt stöd till konspirationsteorier och rasistiska uttalanden och när hon igår skrev att tidigare presidenten Barack Obamas rådgivare Valerie Jarret"är avkomma till apor och det muslimska brödraskapet" blev det för mycket för tv-kanalen ABC.

”Roseannes twittermeddelande är avskyvärt, motbjudande och oförenligt med våra värderingar, därför lägger vi nu ned hennes show”, så skriver tv-kanalen ABC:s underhållningschef i ett uttalande.

Det här är inte heller första gången Roseanne Barr liknar en afroamerikansk kvinna vid en apa, hon har bland annat beskrivit den tidigare amerikanska FN-ambassadören Susanne Rice på samma sätt. Gårdagens twittermeddelande orsakade en enorm proteststorm på sociala medier och Roseanne Barr bad till slut om ursäkt, tog bort den från sitt flöde och lovade att stänga sitt twitterkonto. Men det hjälpte inte, programmet läggs ned och alla repriser ställs in.