Varning för värmen, maratonlöpare

0:48 min

20 000 personer är anmälda till Stockholm maraton på lördag. Enligt väderprognosen kan det bli uppåt 30 grader varmt och om du är oförberedd ska du inte starta, säger landslagsläkaren Sverker Nilsson.

För att springa 42 kilometer i 30 graders värme krävs det att du är förberedd, säger Sverker Nilsson, läkare i landslaget för friidrott.

Den som är vältränad och van vid värmen kan klara en maraton på ett bra sätt.

– Men om du i 50-årspresent får en startbiljett till Stockholm maraton och du är hyfsat tränad men tar det som en kul grej. Då ska du definitivt inte starta, säger Sverker Nilsson.

Han påpekar att den som är otränad och oförberedd kan få hjärtsvikt och skador på inre organ.

Linn Norrbäck är av de tusentals löpare som ska springa loppet. Hon förbereder sig genom att dricka extra mycket under veckan och fylla på med extra salter.

– Jag hoppas kunna springa med en blöt keps för att kyla huvudet, säger hon.

Landslagsläkaren Sverker Nilsson säger att det är viktigt att börja lugnt när det är varmt. Då vänjer sig kroppen vid värmen. Och om man känner att man blir yr ska man bryta loppet, för då har man stor vätskebrist.

– Fyll på med vätska innan nu de sista dagarna. Vila och ta det lugnt. Och ät mycket kolhydrater. Och i klädväg är kepsen det absolut viktigaste, säger Sverker Nilsson.