Kalmar län

Chauffören åtalas efter bussolyckan i Sveg

2:31 min

Tre personer omkom i en bussolycka i Sveg i april 2017. Nu åtalas busschauffören, som körde för Bergkvarabuss, för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Chauffören från Kalmarbaserade Bergkvarabuss körde 58 personer när olyckan inträffade den 2 april 2017. På bussen fanns skolungdomar som var på skidresa. Tre omkom och flera skadades.

Nu åtalas chauffören åtalas misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att föraren nekar till brott.

Läs och hör mer: P4 Jämtlands rapportering om olyckan.

Polisens utredning har visat att olyckan inte berott på en dålig väg, väderförhållanden eller något tekniskt fel på bussen, utan orsakats av felaktigt manövrerande från chauffören, vilket gjort att bussen kört av vägen.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Hör åklagaren Mikael Bäckström i ljudklippet ovan.

Parallellt med polisens och åklagarens förundersökning har även Statens haverikommission jobbat med en utredning.

Bussbolaget Bergkvarabuss åtalas inte. Enligt Åklagarmyndigheten finns ingen misstanke om att chauffören brutit mot reglerna om kör- och vilotider och Bergkvarabuss ska ha planerat resan rätt, även om det varit små tidsmarginaler.

Hör också: Bergkvarabuss kommenterar åtalet.

Enligt lag ska personal på bussen eller ledaren för en grupp vidta åtgärder för att ungdomar under 15 år använder de bälten som finns. Flera av resenärerna på bussen var obältade, men enligt Åklagarmyndigheten har ledarna som var med på resan uppmanat ungdomarna att använda bälte och det bedöms som tillräckligt och ingen person åtalas därför i det avseendet.