Just nu

Det samiska författarcentrumet Tjállegoahte har öppnat i Jokkmokk

7:44 min

Tjállegoahte - Författarcentrum Sápmi - invigdes under den gångna helgen i Jokkmokk.
– Nu har vi en ganska bra bild vad de samiska författarna vill att organisationen ska göra, säger Tjállegoahtes projektledare Elin Anna Labba.

Idéen till ett samisk författarcentrum föddes 2016 och sedan man fått finanisering för tre år är nu författarcentrum i drift. Finansärer är bland annat Postkodstiftelsen, Sametinget, Region Norrbotten och Jokkmokks kommun.

Pengarna räcker bland annat till ett kansli i Jokkmokk med två anställda. En av dessa är projektledaren Elin Anna Labba som varit med och kartlagt författarnas önskemål.

– Nu har vi en ganska bra bild vad de samiska författarna vill att organisationen ska göra. Så vi kan sätta igång nu och se till att det verkligen händer. Och under hösten så kommer vi kunna erbjuda allt ifrån kurser till författarträffar och författarsamtal. Det känns kul att det har kommmit igång, säger Elin Anna Labba. 

Förutom praktiskarbete mot författarna så kommer man även jobba med det skrivna ordet.

– Vi ska jobba med att stärka och synliggöra den samiska litteraturen och ge fler möjligheten att skriva på samiska. Fler ska få möjligheten att läsa samiska eller samisk littteratur över huvud taget oavsett språk.

Tjállegoahte kommer även arbeta för att finnas kvar även efter dessa tre år.

– Prarallt med det här så kommer det också bli ett politisk arbete där vi ska jobba för att få ett permanent författarcentrum, säger Tjállegoahts projektledare Elin Anna Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio