Bussolyckan i Härjedalen

Försvarsadvokaten: Det finns brister i den tekniska utredningen

1:38 min

Under onsdagen kom besked om att chauffören i den svåra olyckan utanför Sveg för drygt ett år sedan åtalas. Försvarsadvokaten tycker däremot inte att bevisningen är tillräcklig.

Det var för drygt ett år sedan som en buss med ungdomar och lärare åkte av vägen utanför Sveg i Härjedalen. Ett 30-tal skadades och tre personer omkom. 

Den 63-årige föraren är åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada men mannen nekar till alla anklagelser.

– Hans upplevelse är att bussen blev påverkad av skador i vägbanan och att det gjorde att bussen åkte till sidan, säger försvarsadvokat Ulrik Smedberg. 

Försvaret menar också att det finns brister i den tekniska utredningen då det inte är säkerställt exakt var bussen började gå av vägen. 

– De använder sig av en referenspunkt när hjulet redan är av vägen och det innebär att man inte vet. De har ägnat sig åt spekulationer för att räkna ut detta, säger försvarsadvokat Ulrik Smedberg. 

I mars presenterade Statens haverikommission sin utredning av olyckan, som bland annat visade på att det inte fanns några brister i vägbanan som kan ha bidragit till att bussen körde av vägen.