Bokmässan i Göteborg presenterar program med temat respekt

2:35 min

Efter 2017 års turbulenta bokmässa med förlag och författare som bojkottade ser många nu ut att återvända.

I dag presenterade Bokmässan i Göteborg sitt program för 2018.

Vid den här tiden i fjol var bokmässan starkt ifrågasatt för sitt beslut att låta den högerextrema tidskriften Nya tider ställa ut. Det skapades flera alternativa mässor på andra platser i Göteborg och ett stort antal författare och andra valde också att bojkotta bokmässan.

Inför årets upplaga har mässan meddelat att Nya tider inte är välkomna och det gör att många av de som tidigare bojkottade i protest nu kommer tillbaka, säger Bokmässans tillförordnade vd Frida Edman.

– Vi upplever verkligen att det finns en kraft bland våra partners och förlag. Alla vill tillbaks och alla vill återupprätta bokmässan och alla vill se till att den bärs vidare i många år framöver.

Ett tema på 2018 års mässa är respekt. Medverkande i de programpunkterna är bland andra den ryska journalisten och författaren Masha Gessen, som besökt bokmässan tidigare. Även den ryske författaren Sergej Lebedev som har skrivit om sin familjs sovjetiska historia medverkar och kommer att samtala med den fransk-brittiske människorättsadvokaten och författaren Philippe Sands, som också han skrivit om brott mot mänskligheten utifrån sin familj.

– Respekttemat har varit viktigt för oss bland annat på grund av det som hände förra året på bokmässan och de rörelser i samtiden som vi sett det senaste året, säger Oskar Ekström, ansvarig för seminarieprogrammet. 

Andra författare som kommer till bokmässan är bland andra årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson och romanaktuella Jonas Hassen Khemiri och Jonas Gardell.

Bokmässan kommer också att samarbeta med den nystartade bokmässan i Angered i Göteborg. Sedan tidigare är det också känt att deckarfestivalen Crimetime, som tidigare arrangerats i Visby, flyttar till Göteborg och arrangeras i samarbete med bokmässan.

Årets bokmässa i Göteborg invigs 27 september.