Just nu
Sporten P4 Kalmar

KHC-tränaren på Twitter: "Fuck Islam"

3:01 min

Kalmar HC:s nya tränare, kanadensaren Duane Smith, kallar Nigeria för världens aids-huvudstad och menar att islamofobi är ett nödvändigt ont.

Duane Smiths Twitter-konto, som bland annat följs av Kalmar HC och hans förra klubb Nacka HK, är fullt av främlingsfientliga inlägg. Det kan P4 Kalmar nu avslöja.

– Världens aids-huvudstad. Är han där för att bjuda in fler sjuka migranter? frågar sig Kalmar HC-tränaren i en kommentar till att Kanadas utrikesminister besökt Nigeria.

Att Kanada öppnat för att ta emot flyktingar, upprör Smith:

– Kvinnofridsbrott, hedersmord, arrangerade äktenskap och kvinnlig könsstympning. Varför tar vi inte in 1 000 000 till före 2020? Bra plan!!! skriver han och länkar till en kanadensisk nyhetstext.

– Fuck Islam, skriver han i andra inlägg och konstaterar att "islamofobi är ett nödvändigt ont".

Kalmar HC:s klubbchef Tobias Johansson blir överraskad när han ser hur Duane Smith formulerat sig på Twitter:

– Det är första gången jag ser det. Det här rimmar inte alls med vad vi i klubben står för. 

Du tar avstånd från det här?

– Ja, herregud ja. Det är inte okej och inget som vi vill bli förknippade med.

I Kalmar HC:s "Röda tråd", ett dokument kring hur klubben ska arbeta, står det bland annat att föreningen ska förebygga kränkande behandling och att det är nolltolerans mot rasism.

– I vår förening är det aldrig acceptabelt att uttala sig kränkande om andra i sociala medier, oberoende om det är en ledare (...) eller övriga i vår förening, står det i dokumentet.

När P4 Kalmar når Duane Smith på telefon vill han inte vara med på en inspelad radio-intervju, men säger att han inte insett hur inlägg på Twitter kan spridas:

– Jag känner mig dum som inte förstått att det jag skrivit för att provocera fram en diskussion påverkar andra människor.

Han säger också att han är kritisk till islam och tycker att muslimska kvinnor inte behandlas bra.

Kort efter att P4 Kalmar publicerade uppgifterna gick Duane Smiths Twitterkonto inte längre att nå.

Sveriges Radio tar avstånd från våldsbejakande och rasistiska uttalanden men har ändå valt att ta med dem eftersom de ger en förklaring till hur den refererade tränaren har uttryckt sig i sociala medier.