Fastighetsspekulation på gränsen mellan Kina och Nordkorea

7:20 min
  • Toppmötet i Singapore mellan USA och Nordkorea verkar i ena stunden bli inställt, och i andra stunden planeras för fullt.
  • Men I Kina anses relationerna med Nordkorea redan vara så pass uppvärmda att lägenhetsköpare nu flockas till den lilla den nordkoreanska gränsen i förhoppning om att göra ett klipp den dag gränsen öppnas för handel
  • Hör reportage av korrespondent Hanna Sahlberg

– Ja köp ska det bli, säger spekulanten Hong som kommit till Dandong ända från provinsen Zhejiang för att titta på lägenheter.

Han tror att det är köpläge i den kinesiska småstaden Dandong nu. Priserna är jämförelsevis låga, men framtiden ser ljus ut. I alla fall för dem som följt de kinesiska TV-nyheterna. Därför kommer köparna nu till och med i gruppresor för att handla lägenheter i Dandong som ligger vid gränsfloden, inom synhåll från Nordkorea.

– Jag hoppas på bättre relationer mellan Kina och Nordkorea, säger lägenhetsköparen Geng som kommit från Henanprovinsen och står på trappan till ett av bostadsbolagens visningshallar.

Därinne görs en snabbrenovering av lokalen, fontänerna finjusteras och takdekorationer hissas upp för att stimulera de tillrestas köplust.

– Arbetskraften i Nordkorea är billigare än i Kina, och en del privata kinesiska företag har redan investerat i där, men projekten har lagts på is sedan Nordkoreas kärnvapenprogram drabbats av sanktioner, förklarar lokalbon Yang som följt med för att stötta Gengs lägenhetsköp, och han erkänner att det finns politiska risker.

Den nybyggda kinesiska motorvägsbron till Nordkorea precis intill står tom. På andra sidan gränsfloden Yalu sägs den sluta ute på ett fält. Projektet hann inte längre innan internationella sanktioner mot Nordkoreas kärnvapenprogram frös mycket av den ekonomiska aktiviteten mellan länderna.
Men nu hoppas de som investerar i den kinesiska gränsstaden Dandong att det ska ändras.

– USA är också en del i det här, men för pappa Xi räcker det att Kim Jong-un har fått bra relationer med honom, säger mäklaren Zhang Tong och syftar på Kinas president Xi Jinping.

Hon rekommenderar mig att köpa en lägenhet på en ö i floden mellan Nordkorea och Kina. Ett lite lyxigare bygge i form av mjukt formade bikupor av glas och betong. Inne i visningshallen finns en modell över bostadsområdet. Och på en stor TV-skärm bakom visas oavbrutet klipp från den statliga kinesiska TV:n där Xi Jinping och Kim Jong-un skakar hand, promenerar och ler mot varandra.

– Idag är det dimmig men annars ser man över till Nordkorea, det är bara 680 meter dit, säger Zhang medan vi går för att se en visningslägenhet.
 
– Visst är det vackert säger Zhang och går ut på lägenhetens glasbalkong.

Dimman rullar över gränsfloden, men från 18 våningen i det nybyggda huset ser man tydligt över dimbankarna hur ett fåtal människor rör sig på kajerna i den nordkoreanska hamnen i Sinujiu där ett fartyg ligger lastat med svartglänsande kol. En liten vit bil kör ut på kajen. Bakom skymtar äldre tegelhus och längre inåt land en mindre klunga nybyggda höghus.

– Det finns en del höghus där nu, men det är naturligtvis inte lika blomstrande som hos oss. Vi hoppas att det ska bli bättre både för oss och för dem

Att Dondong plötsligt blivit en destination för fastighetsspekulanter bero på att det kommit signaler om att relationerna mellan Nordkorea och Kina blivit bättre igen. Kim Jong-uns första utlandsresa som Nordkoreas högste ledare gick till Peking i

– Förra året talads det om att det kunde bli krig mellan USA och Nordkorea, men vi som bor här i närheten oroade oss faktiskt inte så mycket för det, vi skulle ju inte flytta i alla fall, säger Zhang som snart ska föda sitt andra barn.

– Mycket beror på Kims inflytande, men jag tror att han har väldigt bra kontakt med Xi dada nu

Bra för Dandong, bra för Kina och bra för Nordkorea.

– De som kommer hit till Dandong för att titta på lägenheter bukar ta sig en endagstur i Nordkorea också, och när de kommer tillbaka säger de att ser bättre ut än man skulle kunna tro

Nere i visningsrummet igen ger mäklaren Zhang sin syn på vad politikerna borde leverera, och det handlar om en framtida viktig handelsregion, där det nu avsides belägna Dandong skulle bli en viktig knutpunkt.

– Seouls storebror är USA och vi är Nordkoreas storebror. Sträckan mellan Seoul och Beijing skulle bara ta sex timmar med snabbtåg. Om förhandlingarna med USA kunde gå bra skulle det var bra för alla bröderna, säger hon.

Men medan toppmötsplanerna mellan Donald Trump och Kim Jong-un de senaste veckorna har verkat allt annat än stabila, så tänker man sig i Kina att det kan gå bra ändå, med eller utan USA.

– Går det inte bra, kan vi kan i alla fall bygga en snabbjärnväg mellan Beijing och Nordkorea, den sträckan skulle bara behöva ta fyra timmar, säger Zhang.

Att Nordkorea ska hindras från att skaffa sig kärnvapen har varit utgångspunkten för många års amerikansk politik. Men efter sin sjätte provsprängning förra året anser sig Nordkorea redan var en kärnvapenmakt. För Kina handlar däremot politiken mot Nordkorea mera om möjligheten att påverka landet ekonomiskt.

Om Nordkorea öppnade sig mot Kina skulle det kunna innebära att kinesiska företag i ännu större utsträckning än idag kan få använda nordkoreansk billig arbetskraft, som redan idag hyrs ut till Kina genom statliga kontrakt.
Och Zhang Tong som bor granne med Nordkorea har förståelse den nordkoreanska avsikten att behålla kärnvapnen.

– Om Nordkorea har kärnvapen är det för att skydda sig själva. I Syrien, där slår ju USA till när de vill. Vi önskar naturligtvis inta att de skulle ha kärnvapen, men om USA skulle våga slå till mot Nordkorea när som helst vore det inte bra för vanligt folk och inte för oss i Dandong, säger hon.