Junsele var avskuret från omvärlden en hel dag

3:07 min

Under en hel dag kunde de flesta Junselebor varken ringa eller komma ut på internet. Och ingen kunde informera vad som hänt.

Lotta Karlsson i Junsele upptäckte att inga kontakter kunde tas med omvärlden när hon skulle handla.

– Det gick inte att komma i kontakt med servrar, man kunde inte ta ut pengar på bankomaten och hur var det med äldreomsorgens larm, säger hon.

– Många var förvirrade, vi är beroende av teletekniken så man blev helt lamslagen.

All telefoni, all ip-telefoni, ADSL och tv låg nere hela måndagen i Junsele med en 2000 invånare.

Lotta Karlsson hade ändå en livlina eftersom hennes hushåll har fiber.

– Jag fick via facebook kontakt med Telia och då var beskedet att det skulle lagas till på lördag, det kändes sådär.

Nu gick det snabbare att hitta den avgrävda kabel som skapat problemen.

Ola Rantatalo, pressansvarig på Skanova som hanterar reparationer, mejlar till P4 Västernorrland på onsdagen att det var en transportnätskabel som hade blivit avgrävd. Den här typen av kablar bär trafik från ett stort upptagningsområde och av det skälet påverkades många. Det händer tyvärr alldeles för ofta, skriver Ola Rantatalo, trots att kartor finns tillgängliga för den som gräver just för att undvika den här typen av olyckor.

Ola Rantatalo framhåller att det oerhört viktigt att man – antingen som privatperson eller företag – alltid försäkrar sig om att man kan gräva utan att skada kablar. Enkel och kostnadsfri information om var man kan gräva får man via den så kallade ledningskollen som är utvecklat av Post- och Telestyrelsen.

Skanova lyckades inte den här gången att nå Junseleborna med information via mobiltelefon eller epost.

Ett tips till nästa gång det händer (om man på något vis kan få tag i internet) att kolla på Samverkanswebben, som har funnits sedan 2010, där alla stora operatörer lägger ut information  tillgänglig för krishanterande myndigheter och SOS Alarm. Sidan, som tillkom på ett initiativ av Post- och Telestyrelsen och de största operatörerna, är kostnadsfri att använda.  

Felet hittades och var lagat strax före midnatt i måndags – och Junsele fick åter kontakt med omvärlden.