Respekt - tema vid årets Bokmässa

1:17 min

Både förlag och författare bojkottade förra årets Bokmässa sedan högerextrema Nya tider tilläts delta. Men nu ser det ut som om många återvänder.

I dag presenterade Bokmässan i Göteborg sitt program för 2018.

– Inför årets upplaga har mässan meddelat att Nya tider inte är välkomna och det gör att många av de som tidigare bojkottade i protest nu kommer tillbaka, säger Bokmässans tillförordnade vd Frida Edman.

Ett tema på 2018 års mässa är respekt. Medverkande i de programpunkterna är bland andra den ryska journalisten och författaren Masha Gessen, den ryske författaren Sergej Lebedev samt den fransk-brittiske människorättsadvokaten och författaren Philippe Sands.

– Respekttemat har varit viktigt för oss bland annat på grund av det som hände förra året på bokmässan och de rörelser i samtiden som vi sett det senaste året, säger Oskar Ekström, ansvarig för seminarieprogrammet. 

Andra författare som kommer till bokmässan är bland andra årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson och romanaktuella Jonas Hassen Khemiri och Jonas Gardell.

Bokmässan kommer också att samarbeta med den nystartade bokmässan i Angered i Göteborg. Sedan tidigare är det också känt att deckarfestivalen Crimetime, som tidigare arrangerats i Visby, flyttar till Göteborg och arrangeras i samarbete med bokmässan.

Årets bokmässa i Göteborg invigs 27 september.