Antalet anmälda arbetssjukdomar minskar

2:11 min

Sjukdomar orakade av arbetet, både psykiska och fysiska, minskar. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket som presenterades i dag.

Arbetssjukdomar, tex orsakade av stress eller tung belastning har minskat, visar Arbetsmiljöverkets statistik för förra året. Under 2017 gjorde arbetsgivare drygt 10 000 anmälningar till Försäkringskassan om arbetssjukdom. Det är en minskning med 13% jämfört med året före, och mer än en halvering sedan 2003.

– Vi ser att det är grupper som tidigare har ökat sina anmälningar, det vill säga kvinnodominerande yrken, de senaste åren som nu inte anmäler i lika hög grad, säger Ann ponton Klevestedt.

Främst märkts minskningen när det handlar om belastningsskador av olika slag, men fortfarande är det fler kvinnor en män som drabbas. Men enligt Töres Theorell, professor på Stressforskningsinstitutet måste vi vänta innan det är klart om minskningen står sig:

– Det låter mycket med 13 procent, men i ett historiskt perspektiv är det inte så väldigt stora förändringar. Man får vänta lite och se om det är trender som står sig, säger Töres Theorell.

Rapporten från arbetsmiljöverket som alltså presenterades i dag visar också att antalet dödsolyckor ökat något efter några års minskning från 37 2016 till 44 förra året. Och att antalet arbetsolyckor där arbettagaren måste vara sjukskriven efter ligger på ungefär samma nivå som året före.

När det gäller anmälningarna kring arbetssjukdom avser 65 kvinnor, och handlar främst om organisatoriska och sociala faktorer, medan det bland män är vanligast att drabbas av belastningsskador.

Ann Ponton Klevestedt på Arbetsmiljöverket säger att de nu ska titta närmare på siffrorna och den minskning de sett:

– Vi måste jobba vidare med att se vad det beror på, vi kan i dag inte säga det fullt ut.

Så man vet inte säkert om det blivit bättre än om anmälningsbenägenheten minskat?

– Nej, vi tycker att vi behöver djupa mer i det innan vi kan säga mer om det, säger Ann Ponton Klevestedt.