Studenter visar designidéer för världsföretag

2:56 min

Allt från podcastutveckling till rymdturism. I dag visar designstudenterna i Umeå upp sina idéer för några av världens största företag.

Designhögskolans utbildning rankades av Red Dot Design Awards som etta i världen bland designutbildningar 2017.

Masterstudenten Piotr Kuklo från Polen är en av de 50 studenter som i dag får chansen att presentera sina senaste projekt för representanter från några av världens största företag under eventet UID18.

Han har undersökt hur samarbeten kan vara framtiden för podcasts.
Genom intervjuer har han upptäckt att podcastutvecklare alltmer väljer att gå samman för att få bättre kontakt med sina lyssnare.

– Du kan verkligen se att det finns en trend där podcastutvecklarna promotar varandra. Skaparna är väldigt bra på att rekommendera varandras innehåll och lyssnarna har stor tillit till deras tips, säger Piotr Kuklo.

Piotr Kuklos designidé bygger på just den trenden: en podcastplattform för direktkontakt mellan lyssnare och skapare.

I hans intervjuer med ett 20-tal podcastskapare i USA kom problemet upp gång på gång. Många försökte möta lyssnarna via sociala medier, men det pratades om ett tydligt behov av ett enklare sätt att få kontakt.

Tanken är att mer direktkontakt skulle ge inspiration, leda till att fler podcasts överlever och att de får en mer hängiven lyssnarskara.

Piotr och de andra masterstudenterna ska under torsdagen presentera sina arbeten under eventet UID18, men redan i förväg har flera studenter fått mail av intresserade storföretag.

– Studenter får mail om möjliga samarbeten med företagen. Det ökar motivationen, men i grunden vill de flesta studenterna satsa på att hinna bli så bra designers som möjligt under utbildningen, säger Piotr.

I Umeå presenteras idag designlösningar på allt från rymdturism till säkrare kejsarsnitt i utvecklingsländer.

Inom kulturområdet finns ett flertal projekt. Bland annat ett spel till läsplattor som ska få barn att vilja lägga mer tid på att måla och en ny variant av ljudguidade visningar där du vandrar genom ett klassiskt fängelse i Umeå och själv blir en del av historien.

Än så länge är Piotrs podcastplattform bara i ett tidigt skede, men han skulle gärna fortsätta utveckla den till en färdig produkt om något företag skulle nappa.

– Jag planerar inte att göra det själv, men om någon är intresserad och har resurser för att utveckla den vore det jättespännande, säger Piotr Kuklo och fortsätter:

– Fler och fler intressanta företag bara älskar att komma hit. De är medvetna om kvaliteten på projekten, om hur bra studenterna är och de får prata om framtida möjligheter till samarbete.