Konsumentverket varnar för riskabel e-handel

2:01 min

Strålsäkerhetsmyndigheten och Konsumentverket varnar för stora risker vid köp av laserpekare från vissa e-handelstjänster. E-handeln och privatimporten ökar men medför också faror.

– Vi ser generellt ett ökande problem när man beställer produkter på nätet på det här sättet, säger Mikael Schmidt, enhetschef på Konsumentverket.

Strålsäkerhetsmyndigheten har kontrollerat 17 laserpekare som köpts hos ett e-handelsföretag. Starka laserpekare kräver tillstånd och ska vara uppmärkta. Men under kontrollen fann man att ingen av laserpekarna uppfyllde kraven på märkning och visade sig ha brister som kan ge bestående ögonskador.

Laserpekarna köptes in genom så kallad privatimport vilket innebär att varan, som ofta tillverkas i Asien, skickas direkt från leverantören och hem till konsumenten. Det vill säga att konsumenten i princip har importerat varan själv, varav namnet. Men enligt Mikael Schmidt finns det faror med detta eftersom det innebär att om man som konsument är missnöjd med sitt köp varken kan reklamera eller hävda sin ångerrätt.

– Problemet är att sajten man beställer av inte har någon kontroll över hur produkten har tillverkats eller vilka krav som ställs, säger Mikael Schmidt.

Därför ska man vara lite extra vaksam och försiktig när man näthandlar. Och tänka till en extra gång.

– I värsta fall kan man få produkter som är direkt riskabla att använda och det ser vi är ett ökande problem, säger Mikael Schmidt.