Ryske journalisten Babtjenko lever

2:26 min

I vad som måste beskrivas som en chockartad vändning i fallet med den ryska journalisten Arkadij Babtjenko, som i tisdags rapporterades mördad i Ukraina, har journalisten plötsligt dykt upp — levande.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten gick man ut med nyheten om att Babtjenko mördats för att förekomma ett riktigt mordförsök.

Den kände regimkritiske ryske krigsreportern Akradij Babtjenko uppgavs ha hittats skjuten till döds vid sitt hem i Kiev i Ukraina under tisdagen. Enligt uppgifterna som spreds då avled han i ambulansen efter att hans fru hittat honom blodig och skottskadad. 

I samband med en ukrainsk tv-sändning får nu historien en oväntad vändning. 

Babtjenko framträdde nämligen, till synes helt välbehållen, tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst. Enligt dem har man stoppat ett mordförsök som beställts av den ryska regeringen.

– Jag skulle vilja be om ursäkt för vad ni alla har behövt gå igenom, säger en tårögd Arkadij Babtjenko vid presskonferensen i Kiev, enligt Reuters.

– Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det på. Dessutom vill jag be om ursäkt till min fru för det helvete som hon har gått igenom.

På presskonferensen meddelar den Ukrainska säkerhetstjänsten att man gick ut med nyheten om att Babtjenko mördats för att förekomma ett riktigt mordförsök.

En ukrainsk medborgare har gripits, meddelas också. Han ska, enligt den ukrainska säkerhetstjänsten, blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet på Babtjenko.

Den ukrainska säkerhetstjänsten säger också att de fick nys om planerna för två månader sedan, och lyckades stoppa dem.

Babtjenkos "död" drog igång ett hårt ordkrig mellan Ryssland och Ukraina efter att den ukrainske premiärministern Volodymyr Hrojsman sagt att han var "övertygad om att den ryska totalitära maskinen" som låg bakom journalistens död.

Ryssland avfärdade då att man skulle ha något med mordet att göra. 

– Den ukrainske premiärministern talar redan om hur den ryska säkerhetstjänsten låg bakom, innan en utredning har inletts. Det här sättet att bedriva utrikespolitik är mycket sorgligt, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens.

Enligt nyhetsbyrån Interfax tas dagens nyhet om att Babtjenko lever emot väl av det Ryska utrikesdepartement – som beskriver det som "den bästa nyheten." Samtidigt kallar man skeendena för ukrainsk propaganda.