Tyskland drabbat av svåra oväder

1:37 min

Regn och hagel har vräkt ned i rekordstora mängder. Medan vattenmassor orsakar skador i de västra Tyskland så plågas de östra delarna av hög värme och torka.

En amatörvideo från ett varuhus i Wuppertal visar hur människor förgäves försöker hålla dörrarna stängda mot vattenmassorna som trycker på. På flera håll sköt vattnet upp som fontäner ur gatubrunnarna.

Så har det sett ut på flera håll de senaste dagarna och det gångna dygnet var det städerna Aachen och Wuppertal som drabbades värst av plötsliga oväder med åska, regn- och hagelskurar. Som mest mättes nederbördsmängder på 100 millimeter. Under tyngden har flera tak störtat samman.

I Wuppertal knäcktes taket över en bensinmack och föll ned över flera bilar som trycktes ihop. Av ren tur befann sig inga personer i bilarna.

Två kvinnor har skadats allvarligt efter att ha träffats av blixten. För övrigt har de gångna dagarnas oväder framför allt orsakat materiella skador i de västra delarna av landet.
Källare har fyllts med vatten, bilar slitits med när översvämmade vattendrag forsat fram och träd har fallit över vägar och elledningar så att tågtrafik måste ställas in.

I de östra delarna av Tyskland är det istället rekordvärme och torka som orsakar problem. Dagtid visar termometern över 30 grader och på natten stannar den över 20 grader. Jordbrukarna ser redan hur delar av årets skörd håller på att torka bort.