Fler pensionärer nära låg ekonomisk standard

2:37 min

De som har lägst pension och maximalt bostadstillägg får i dag endast 133 kronor mer i månaden än vad som klassas som 'låg ekonomisk standard'. För tolv år sedan låg grundskyddet drygt 2 000 kronor över den gränsen. Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

– I och med inkomsttillväxten för de förvärvsaktiva har varit kraftigare än tillväxten i grundskyddsnivån, så har fler kommit nära den här gränsen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Skillnaden mellan de som har lägsta pension och de med så kallat "låg ekonomisk standard" har krympt. 2006 låg grundskyddet, alltså garantipension och max bostadsbidrag, drygt 2 000 kronor i månaden över gränsen för låg ekonomisk standard.

I dag är skillnaden endast 133 kronor, enligt Pensionsmyndighetens kartläggning.

Låg ekonomisk standard har man om ens inkomster, är mindre än 60 procent av medianinkomsten i landet. I år går gränsen vid 12 570 kronor i månaden efter skatt för en ensamstående.

Och det är framför allt äldre, kvinnliga pensionärer, som lever ensamma, som återfinns bland de 245 000 personer över 65 år, som i dag bedöms ha "låg ekonomisk standard" i relation till resten av befolkningen.

Men eftersom sättet att mäta "låg ekonomiska standard" är en jämförelse med resten av befolkningen, innebär det att fler kommer att hamna nära gränsen, om andra blir rikare.

Därför kan man inte nödvändigtvis säga att siffrorna visar att fler pensionärer blir fattigare, säger Ole Settergren.

– Relativa förändringar, som att om någon annan får det bättre, så får jag det sämre, det är en filosofisk fråga, och kanske en moralisk, som är föremål för politisk diskussion, säger Ole Settergren.

– Däremot är det ganska oomtvistat, tror jag, att man jämför sin egen situation med hur andra har det, säger Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten.