Sporten P4 Kalmar

Nya coachen kände inte till värdegrunden

1:47 min

Kalmar HC:s tränare Duane Smith kände inte till klubbens värdegrund, som slås fast i ett dokument kallat "Röda tråden".

I går avslöjade P4 Kalmar att Duane Smith vid upprepade tillfällen twittrat främlingsfientligt. Någon timme senare hade kontot stängts ner.

I dokumentet "Röda tråden" slås det fast att ishockeyklubben Kalmar HC har nolltolerans mot rasism – och att det i föreningen aldrig är acceptabelt att uttala sig kränkande om andra i sociala medier.

Ändå anställdes huvudtränaren Duane Smith, som twittrat att "islamofobi är ett nödvändigt ont" och kallat landet Nigeria för världens aids-huvudstad.

Duane Smith säger till P4 Kalmar att han inte kände till portal-dokumentet om klubbens värdegrund – men att han direkt kommer att läsa den, efter att P4 Kalmar hört av sig.

– Man får väl ha sina personliga åsikter, men då får man väl hålla dem personliga. Det är just därför man ska hålla sig ifrån att skriva sådant i sociala medier, säger Kalmar HC:s klubbchef Tobias Johansson.

Men kan man ha de åsikterna och ändå vara med i Kalmar HC – bara man är tyst i sociala medier?

– Hade jag inte haft någon aning om det här och vi inte märker av det i vår verksamhet, då har jag svårt att lägga någon värdering i det.