Buffé till student – på ett billigt sätt

Nästa vecka tar många i vårat avlånga land studenten och kostnaden för en student kan rusa iväg. Därför bjuder vår matnspiratör Christina på en billig buffé.

  • Primörer serverade i glas med färskostdipp
  • 1 knippe späda färska morötter
  • 2 knippen tunn färsk grön sparris
  • 2 knippen rädisor
  • 1 paket sockerärtor
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraiche (lätt)
  • zest från 2 citroner
  • 1 knippe gräslök
  • lite flingsalt

Mixa färskost med crème fraiche. Riv ner citronzest, smula i lite flingsalt och finklipp gräslök och rör ner. Fördela i botten på 20 glas.

Halvera (eller dela på fyra beroende på tjocklek) morötterna på längden. Tvätta rädisorna och spar lite grönt på varje, tvätta sockerärtorna.

Om tunn och fin sparris, stek endast lite snabbt i stekpanna. Fördela grönsaker i glasen.

Förslag på rätter till en studentmottagning

  1. Primörer serverade i glas med färskostdipp
  2. Grönärtsoppa med bubbel i små glas
  3. Västerbottensostpaj pyntad med gräddfil och finhackad rödlök/gräslök
  4. Hembakat bröd med mättande röror exempelvis hummus eller mixad bönröra (vitabönor, crème fraiche, vitlök, citron och finhackad rödlök till)
  5. Couscoussallad med t ex ugnsrostade rotfrukter och oliver
  6. Citronkladdkaka med vispad grädde och färska jordgubbar