Värmeböljan skapar problem för jordbruket

Kombinationen av varma temperaturer och lite nederbörd skapar problem för lantbrukare. Det är framför allt i södra Sverige som den här kombinationen har varit tydlig.

På åkrarna i Mariefred där Fredric Paus odlar sin spannmål har den senaste tidens väder satt sina spår.

– Det här är skott som kunde ha blivit skörd, de gula här har torkat bort. Hade det varit fullt med regn här hade de kommit fram. Säger Fredric Paus.

Under maj har det vart ovanliga väderförutsättningar. Enligt SMHI har det varit mellan 3 och 5 grader varmare i hela landet än vad som ses som normalt för månaden. Samtidigt har det knappt kommit en droppe regn i södra Sverige.

I Stockholm och Göteborg har nederbörden varit mellan 26 och 27 mm under det normala för maj, i Malmö har det vart 36 mm under det normala.

Kombinationen av varma temperaturer och en låg nederbörd kan komma att påverka skörden i år.

– Där vi står nu har vi tappat en 20 procent av skörden redan nu, blickar vi upp mot dem ställen där vi har mer sand så är vi under halv skörd redan. Så grödan behöver regn, men tyvärr enligt prognosen har vi inte regn förrän tidigast om 14 dagar så vi har inte en droppe i sikte, säger Fredric Paus.

Torbjörn Iwarsson är förvaltare på Skandia och expert på råvaror, och han har koll på hur världsmarknaden sett ut senaste tiden, för bland annat spannmål.

– Högre spannmålspriser har det blivit, säger han.

Fredric Paus i Mariefred har pratat med kollegor längre söderut som har det ännu värre med torkan, vissa som dessutom tampas med rapsbaggar. Han är därför ändå förhållandevis optimistisk och hoppas på att det kommer regn så småningom.