Domstolarna

Bröder döms till fängelse för att ha sålt fentanyldroger på nätet

1:54 min

Två män döms till långvariga fängelsestraff för grovt vållande till annans död efter att flera personer som beställt fentanylliknande droger via nätet dött av överdoser.

De två bröderna, 34 och 24 år gamla, kommer från Stockholmsområdet och döms för att ha sålt fentanylanaloger, droger som ännu inte varit narkotikaklassade, till unga personer över nätet under sommaren och hösten 2016. Det ledde till att flera personer dog – däribland en 25-årig man i Åre.

Den fällande domen i Södertörns tingsrätt gäller åtta dödsfall.

Fentanyl är ett smärtstillande medel, och efter 2015 började kemiska varianter av drogen tillverkas och säljas över internet. Eftersom det finns så många olika varianter så har det också varit svårt för polisen att hinna narkotikaklassa de olika typerna. 

Drogen beskrivs som 100 gånger kraftigare än morfin och dödsfallen har mer än fördubblats sedan 2015.

Påföljden för den 34-årige mannen är fängelse i fem och ett halvt år och för 24-åringen fyra års fängelse. Båda nekar till brott.

Den äldre av dem döms även för övergrepp i rättssak efter att med våld ha angripit en person som lämnat uppgifter till polisen.

Den äldre av bröderna har drivit ett företag som haft hemsidan där substansen sålts och företaget ska nu betala böter på 8,5 miljoner kronor. Enligt information på hemsidan ska drogen har sålts för forskningsändamål men Södertörns tingsrätt bedömer att de sålts som missbrukspreparat. 

Domen kommer överklagas meddelar den yngre broderns advokat, Jan Freij.

– Han har inte känt till preparaten, att det är missbrukare som köper och så vidare. Det är det första skälet. Det andra skälet är att även om man anser att man varit grovt vårdslös, så är det inte utrett att brukarna köpt preparaten i syfte att ta självmord eller varit medvetna om att det funnits en dödsrisk, säger Jan Freij, försvarsadvokat.

Att åtala personer för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning är mycket ovanligt, och fallet beskrivs som unikt.