Linnéa bakar rabarber- och jordgubbskaka

1:29 min

Det är högsäsong för rabarber och de första svenska jordgubbarna har redan dykt upp i butikerna. Vår bakexpert Linnéa Seidel slår ihop dessa godsaker i en härlig kaka.

Rabarber och jordgubbskaka med brynt smör:

100 g smör

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3 dl rabarber och jordgubbar

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Bryn smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet. Skär rabarber och jordgubbar i tunna skivor och placera ut över smeten. 

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt. Strö stulet över kakan.

Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.

Rårörd vaniljkräm:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver

3 dl vispgrädde 

Blanda äggulor, florsocker och vanilj, vispa pösigt. Vispa grädden tjock och blanda den med smeten. Rör om väl.