Carl Jans vintips

Goda viner till grillat

6:29 min

Carl Jan Granqvist tipsar om vin som blir gott till grillat.

Att svenskarna gillar att grilla är uppenbart så snart vinterkylan släpper greppet om vårt avlånga land. Doften av grillat är nu för tiden ett lika säkert vårtecken som att de första vitsipporna slår ut. När man väljer vin till grillat är förstås vad man lägger på det glödande kolet och smakintensiteten i tillbehören de viktiga att ta hänsyn till. Eftersom man oftast njuter måltiden utomhus är det en god idé att välja viner som är av det kraftfullare slaget. De har bäst förmåga att överrösta alla naturens dofter som finns i bakgrunden.

Dryck 1: Vitt italienskt vin på 75 cl flaska

Shamaris Grillo 2017 nummer 70415 i Systembolagets beställningssortiment

Inget annat land har så många druvsorter som används till vinproduktion som Italien. Ett femhundratal druvor sägs användas i ett kommersiellt syfte. Att lägga dem på minnet är omöjligt, särskilt som de har olika namn i skilda odlingsområden. En druvsort som är föredömligt lätt att uttal så väl som att tycka om är sicilianska Grillo. Den ger ett aromatiskt och smakrikt vin som också har god fräschör. Vinet är utmärkt till lite lättare grillkreationer som fisk eller skaldjur som serveras med örtkryddiga och citronsyrliga tillbehör.

Doft: Intensiv och aromatisk doft med inslag av syrlig ananas, nektarin och apelsinblom.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig och fruktintensiv smak med lätt oljighet som balanseras av en citrusfräsch syrlighet.

Alkohol: 13 %

Pris: 159 kr

Dryck 2: Rött argentinskt vin på 75 cl flaska

Tapiz Reserve Malbec nummer 6591 på Systembolaget

Argentina är ett land som är minst lika berömt för sina nötkreatur som sina fruktintensiva viner. Malbec är landets viktigaste rödvinsdruva. Den har sitt ursprung i sydvästra Frankrike, men ger i de höglänta argentinska vinodlingarna i Anderna, där hängtiden som druvorna får innan de skördas, en mjukare och generösare stil. Vinet gör sig utmärkt till välkryddat och grillat kött så väl som kryddiga och lite sötaktiga tillbehör såsom Barbeque-sås

Doft: Aromatisk doft av syltade röda och mörka bär med intensiva toner av viol som kompletterats med generöst kryddiga och chokladliknande toner från nya ekfat.

Munhåleupplevelse: Stor, fyllig och mycket intensiv smak med mjuka, saftiga tanniner och en lång kryddig eftersmak.

Alkohol: 14,5 %

Pris: 129 kr