Näringsliv

Hedersdoktor Åsa Bergman vill få alla att prestera på topp

3:07 min

En av Mittuniversitetets nya hedersdoktorer är Åsa Bergman, koncernchef på teknikkonsultföretaget Sweco, som vill få ut det bästa ur varje individ.

Åsa Bergman är ingenjör, har jobbat för Sweco i 27 år och bor i Östersund. Tjänsten som vd och koncernchef tillträdde hon i slutet av april. Koncernen har nära 15 000 anställda.

Utmärkelsen får hon för sitt ledarskap och sitt arbete med teknik, jämställdhet och hållbarhet, enligt motiveringen.

– Det känns fantastiskt hedrande att få den typen av uppmärksamhet, en form av bekräftelse för det som jag har brunnit för och jobbat med i hela min yrkeskarriär.
 
Åsa Bergman har tidigare utsetts till bland annat en av "Sveriges tre mäktigaste personer inom arkitektur och design", Årets ledarskapsutvecklare och även fått pris för kvinnligt ledarskap.

– Jag har alltid varit intresserad av människor, hur man får människor att tillsammans eller enskilt prestera på absolut bästa sätt, säger hon.

Den 12 oktober kommer Åsa Bergman att installeras som hedersdoktor vid Mittuniversitetet, tillsammans med Östersunds Fotbollsklubbs tränare Graham Potter, som också får hedersutmärkelsen.