Miljöpartiets viktigaste idéer

2:32 min

När Miljöpartiet startades år 1981 var det mycket debatt om kärnkraften i Sverige.

Ett kärnkraftverk gör elektricitet. Men om det går sönder finns risken att farlig strålning läcker ut och skadar både människor och djur. Därför vill Miljöpartiet att vi istället gör eleltricitet på andra sätt.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke säger att partiets historia
också påverkar hur de tänker idag:

"Miljöpartiet kommer från två starka rörelser. Det är miljörörelsen och mänskliga rättighetsrörelsen.

Det är en kombination, men självklart är det så att den kraft vi lägger på att förstärka diskriminineringslagarna i vårt land utgår från vår övertygelse att Sverige ska vara ett land där mänskliga rättigheter står högst i kurs.

Jag växte upp i ett litet samhälle, där det också fanns ett boende för vuxna med olika fysiska och psykiska funktionsvariationer. Det har påverkat mig i stor utsträckning. Framför allt har jag alltid sett det som självklart att vi är många och att vi är olika.

Senare i livet har jag också fått flera nära vänner med olika funktionsvariationer. Så det är en el av mitt sätt att leva och vara. Att vara fullt medveten om att vi alla har olika förutsättningar. Det är en av mina hjärtefrågor."

Det sa alltså miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som är kulturminister i regeringen.

Nu har vi några korta fakta om partiet

Miljöpartiet är ibland ett annorlunda parti.
Till exempel har de ingen vanlig partiledare, utan leds istället av två språkrör, som alltid är en man och en kvinna.
Just nu är det Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Miljöpartiet brukar säga att de varken är höger eller vänster. Men på senare år har de ändå samarbetat med de rödgröna partierna, allså partierna till vänster. Dessutom har Miljöpartiet bildat en gemensam regering med Socialdemokraterna.